Asset Publisher Asset Publisher

Światowy Dzień Żywności

Święto obchodzone jest od 16 października 1981 roku. Celem obchodów Światowego Dnia Żywności jest m.in. pogłębianie świadomości opinii publicznej na temat globalnych problemów żywnościowych. Produkcja żywności związana jest też z lasami naszej planety.

Ziemia zmaga się obecnie z wieloma trudnościami, ocieplanie się klimatu, katastrofy ekologiczne, światowa pandemia. Stałymi problemami, które wpływają na jakość naszego życia są walka z głodem oraz deforestacja, czyli proces wylesiania. Płuca Świata-Lasy Amazonii giną, a  ich miejsce zajmują uprawy soi, palmy olejowej, monokultury eukaliptusów i pastwiska dla krów.

Jak wylesianie i problem głodu na świecie są ze sobą powiązane ?

Przyglądając się pochodzeniu składników produktów, takich jak np. hamburger, ale też innych jak kremy, czekolada możemy zauważyć ich związek z lasami naszej planety. Jako konsumenci mamy wpływ na los lasów równikowych. Czytajmy więc etykiety i wybierajmy produkty niezawierające m.in. oleju palmowego lub soi. Starajmy się kupować produkty z lokalnych upraw, ograniczajmy spożycie mięsa. Bądźmy świadomymi konsumentami.

Olej palmowy jest olejem roślinnym. Jego ogromna popularność i powszechne zastosowanie są wyjątkowo szkodliwe dla przyrody, bo pod plantacje palmy oleistej karczuje się setki hektarów lasów tropikalnych. Zamieszkujące je zwierzęta giną z powodu braku odpowiedniego środowiska do życia, a przygotowanie gleby pod sadzonki palmy poprzez jej wypalanie zwiększa emisję gazów cieplarnianych. Z ekologicznego punktu widzenia olej palmowy jest wyjątkowo szkodliwy zarówno dla przyrody ożywionej, jak i nieożywionej.

Międzynarodowa koalicja Palm Oil Watch International ogłosiła 1 lutego Dniem bez Oleju Palmowego.

Soja, główny składnik paszy dla zwierząt gospodarskich, często bywa nazywana architektem deforestacji. Soja występuje w wielu produktach, jest składnikiem m.in. mięsa, gdyż paszą sojową karmi się krowy. Obecna jest również w bułce, sosie i serze pod postacią lecytyny sojowej.

Produkcja wołowiny może również być przyczyną nadmiernej wycinki, gdyż pod uprawę bydła wycina się lasy deszczowe, szczególnie w Brazylii. Przeciętnie mieszkaniec naszej planety zjada każdego roku ok 9,6 kg wołowiny. Jej czołowymi producentami są: Brazylia, Argentyna i Urugwaj. Hodowla krów powoduje również znaczną emisję gazów cieplarnianych do atmosfery. Wytworzenie 1 kg wołowiny wymaga zużycia 15 tys. litrów wody, natomiast 1 kg roślin strączkowych np. grochu tylko 600 litrów. Wołowina to jeden z podstawowych produktów żywnościowych jej produkcja na całym świecie sięga 57 milionów ton rocznie.

Fotografia przedstawia proces wylesiania lasów Ameryki Południowej, na potrzeby produkcji wołowiny. (Archiwum RDLP w Poznaniu).

Pulpa papierowa, składnik opakowań i chusteczek może pochodzić z nielegalnie pozyskanego drewna. Taka wycinka drzew zagraża szczególnie lasom afrykańskim w dolinie rzeki Kongo, gdzie poziom kontroli i certyfikacji drewna jest nadal niski. Cenne powierzchnie leśne dziewiczych lasów tropikalnych zamienia się na monokultury drzew szybko rosnących np. eukaliptusa, co powoduje utratę cennych gatunków i zanik bioróżnorodności. 

Fotografia przedstawia wylesianie Lasów Ameryki Południowej na potrzeby produkcji. (Archiwum RDLP w Poznaniu).

Każdy z nas rocznie marnuje 52 kg jedzenia. Oznacza to, że na 30% światowej powierzchni upraw produkuje się żywność, która i tak skończy w śmietniku. Do jej wyprodukowania zużywa się 25% wody niezbędnej dla całego rolnictwa! Aż 8% emisji gazów cieplarnianych podgrzewa naszą planetę z powodu tego marnotrawstwa.

Należy podkreślić, że dzięki prowadzonej przez europejskich leśników zrównoważonej gospodarce leśnej na naszym kontynencie lasów przybywa. Dzięki zasadom zrównoważonej gospodarki leśnej, którymi kierują się leśnicy, tylko część drewna jest wycinana, reszta pozostaje i przyrasta, powiększając zasoby leśne naszego kontynentu. Polska jest w czołówce krajów zwiększających powierzchnię lasów, od końca II Wojny Światowej lasów w naszym kraju konsekwentnie przybywa. Obecnie jest ich blisko 30 % w całym kraju. Co roku polscy leśnicy sadzą blisko 500 mln drzew!

10 zasad odpowiedzialnego konsumenta:
  1. Używaj wielorazowej torby na zakupy;

  2. Kanapki do szkoły czy pracy pakuj w papier śniadaniowy, najlepiej z symbolem FSC lub PEFC.  Te certyfikaty gwarantują, że powstał on z drewna pochodzącego z lasów zarządzanych w sposób zrównoważony;

  3. Napój nalewaj do bidona lub kubka termicznego;

  4. Staraj się kupować na lokalnym rynku, aby ograniczyć transport produktów;

  5. Wybieraj kosmetyki w szklanych lub metalowych opakowaniach;

  6. Plastikową szczoteczkę do zębów zastąp drewnianą, ale nie z bambusa!;

  7. Na zakupy idź z listą, kup tylko to co potrzebne, nie marnuj jedzenia;

  8. Patyczki higieniczne tylko papierowe lub drewniane. Jest ich coraz więcej na sklepowych półkach. To samo tyczy się słomek, obecnie istnieje wiele alternatyw dla plastikowych słomek;

  9. Ogranicz konsumizm, lecz jeśli kupujesz odzież, wybieraj tę uszytą z naturalnych składników;

  10. Jeśli już masz rzeczy z plastiku, wykorzystuj je jak najdłużej. Pojemnik na śniadanie może służyć latami, podobnie jak bluza z polaru, bidon, linijka.