Dereniobranie
Arboretum im. prof. S. Białoboka zaprasza na szóstą edycję Dereniobrania. Rosnące na tamtejszej szkółce derenie już dojrzały i czekają na zbiór. To doskonałe owoce do przygotowania przetworów, przy tym smaczne i zdrowe.
Z czym się to je?
Dereń jadalny (Cornus mas) to krzew dorastający do sporych rozmiarów. Występuje w polskich lasach i zaroślach, ale uprawiany jest także jako roślina ozdobna. Kwitnie na żółto, a jesienią obsypuje się drobnymi, czerwonymi owocami.
Już samo jego drewno ma niezwykłe właściwości. Oberwana z kory gałązka kwitnącego derenia może pomóc oczyścić zęby. Wystarczy rozgryźć jej końcówkę i dzięki zawartym w niej antyseptycznym substancjom zadbać o higienę jamy ustnej. Jeżeli interesujesz się zdrową kuchnią, lubisz zbierać grzyby, owoce lub zioła koniecznie zajrzyj do książki "Dobre z lasu - czyli natura od kuchni".
Natomiast owocem derenia to bogate źródło witaminy C, a także kwasów organicznych i antycyjanów. Dojrzewają jesienią i na surowo smakują raczej cierpko. Jednak świetnie sprawdzają się jako składnik marmolad, dżemów, nalewek czy dodatek do ciast.
Przepis na nalewkę z derenia możecie znaleźć tutaj. Na około litr nalewki potrzeba zebrać ok. 2,5 kilograma owoców.
„Na derenie”
Arboretum Leśne im. prof. S. Białoboka w Stradomii położone jest tuż obok Nadleśnictwa Syców. Dysponuje pokaźną kolekcją drzew i krzewów leśnych, które zajmują około 650 hektarów. Wśród nich znajdują się również derenie, w tym kilka odmian wyhodowanych przez Arboretum. Odwiedzający mogą też zajrzeć do punktu sprzedaży roślin, w którym nabyć można sadzonki prezentowanych na terenie Arboretum gatunków. Warto wspomnieć, że kolekcję roślin sycowskiego arboretum bardzo cenił śp. Maestro prof.Krzysztof Penderecki, który nie raz kupował w tym miejscu wyjątkowe okazy do swojego ogrodu.
w dniach 09-10 września w godzinach od 9:00 do 17:00.
Owoce można zbierać samemu (10,00 zł/kg) lub zakupić już zebrane (20,00 zł/kg).