W NADLEŚNICTWIE PRZEDBORÓW MOŻNA KUPIĆ DZICZYZNĘ!

O projekcie "Dobre z Lasu - Smakołyki z przedborowskich lasów", pisaliśmy jakiś czas temu. Akcja ma na celu propagowanie dziczyzny, jako doskonałego źródła witamin i mikroelementów. O tym, że warto wprowadzić dziczyznę do swojej diety, przekonywał w leśnej kuchni kucharz Tomasz Jakubiak.

Dlaczego dziczyzna jest tak niezwykła?

Ponieważ posiada niesamowite walory smakowe, jest bogatym źródłem najbardziej potrzebnych witamin z grupy B (B2, B6, B5), żelaza oraz pełnowartościowego białka, fosforu, wapnia i magnezu. Dzikie mięso ma niską zawartość cholesterolu oraz dużą ilość aminokwasów egzogennych, których organizm człowieka nie potrafi sam wytworzyć. Mięso to jest łatwe w przyrządzaniu, potrawy wymagają prostych przypraw i marynat, przekonuje o tym kucharz Tomasz Jakubiak, w filmach, które powstały za sprawą projektu.  

Zwierzyna nie jest karmiona paszami z antybiotykami, tylko żywi się skubiąc to, co w przyrodzie znajdzie najlepszego. Rośliny zielne, krzewinki i krzewy to naturalna kuchnia, dzięki której mięso jest  wysokiej jakości. Wszystko to doskonale się wpisuje w edukację dla zrównoważonego rozwoju.

Działalność punktu sprzedaży dziczyzny jest elementem projektu „Zdrowa żywność z polskich lasów”, który promuje markę Lasów Państwowych Dobre z Lasu.

W ramach projektu powstał program kulinarny, do którego zaproszono znanego kucharza - Tomasza Jakubiaka. Zachęcamy do obejrzenia filmów. Mamy nadzieję, że pokazane przepisy zainspirują Was do podejmowania kulinarnych wyzwań.

Odcinek 1 

Odcinek 2 

Odcinek 3 

Odcinek 4 

Więcej przepisów na potrawy prosto z lasu, znajdziecie w książce "Dobre z Lasu".

 

Jak kupić dziczyznę w Nadleśnictwie Przedborów ?

Wystarczy zadzwonić do leśniczego Łukasza Łazarza – tel. 660 414 477, lub 62 784 43 24 i złożyć zamówienie.  Zamówienia należy dokonywać z wyprzedzeniem. Przygotowanie mięsa odbywa się z zachowaniem najwyższych standardów weterynaryjnych i sanitarnych.