Dobra energia z lasu

Z każdym dniem na zewnątrz robi się coraz chłodniej, a w naszych domach rozpoczął się „pełną parą” sezon grzewczy. Sposobów na ogrzewanie jest wiele. Jednak który z nich jest najlepszy?

Do XIX w. drewno było najpopularniejszym paliwem na świecie. Po rewolucji przemysłowej w Europie wyparł je węgiel i pochodne ropy naftowej, np. olej. Dziś drewno jest używane jako opał w krajach rozwijających się. W Polsce nadal pali się nim w piecach na wsi. Ostatnio staje się coraz powszechniejsze także w miastach, gdzie domy wyposaża się w kominki.

Jako opał najlepiej wykorzystywać drewno gatunków o największej gęstości (stosunek masy drewna do jego objętości), takich jak grab, buk czy dąb. Pocięte i porąbane na szczapy drewno powinno się suszyć w zadaszonym i przewiewnym miejscu minimum dwa lata. Tylko wtedy będzie zawierało minimalną ilość wody, co zapewnia najlepsze właściwości opałowe.

Gdzie kupić drewno opałowe?

Drewno najlepiej zakupić w nadleśnictwie. Każde z 25 nadleśnictw podlegających pod Regionalną Dyrekcję Lasów Państwowych w Poznaniu posiada informacje na swojej stronie internetowej na temat aktualnej oferty, zawierającej cennik sortymentu (S4 – opałowe). Tak kupione drewno wymaga od nas późniejszego przygotowania, pocięcia i sezonowania. Gotowy opał możemy kupić również na składnicach drewna, jak również od prywatnych dostawców, np. w marketach. Kupując drewno z Lasów Państwowych mamy pewność, że będzie ono pochodziło z legalnego źródła, z międzynarodowym certyfikatem prowadzenia zrównoważonej gospodarki leśnej oraz dowodem sprzedaży – asygnatą.

Gatunek

Gęstość drewna kg/m3

świeżo ścięte

po wysuszeniu (15% wilgotności)

całkowicie suche

Grab

1080

830

790

Dąb

1080

710

660

Buk

990

730

690

Modrzew

760

690

600

Brzoza

750

650

610

Świerk

740

470

430

Sosna

700

550

480

Olcha

690

530

490

 

Warto wiedzieć, że bilans dwutlenku węgla podczas spalania drewna jest zerowy – wydziela się tyle pierwiastka, ile drzewo pochłonęło podczas wzrostu. Spalanie drewna opałowego w odpowiednio wysokiej temperaturze redukuje szkodliwe substancje zawarte w spalinach, a popiół drzewny jest pełnowartościowym nawozem naturalnym. Jeśli drewno jest dobrze przygotowane nie musicie również obawiać się o smog.

O tym jak palić drewnem dobrze i bez smogu opowiada Maciej Chromy z Nadleśnictwa Wichrowo.

 

Najlepszy do kominka: Grab pospolity

Grab to ważny składnikiem wielogatunkowych lasów liściastych zwanych grądami. Jego liście są jajowate, w odróżnieniu od podobnych liści buka – piłkowane. Pień drzewa ma gładką korę, jego powierzchnia jest często faliście pofałdowana.

Drewno grabu jest bardzo twarde, ciężkie i trudne w obróbce. Niegdyś doceniano jego walory, wykorzystując je do budowy kół młyńskich. Dzisiaj wykorzystuje się je m.in. w konstrukcjach fortepianów. Twardość grabu doceniają też perkusiści – pałki perkusyjne często robi się z grabu właśnie . Dzisiaj drewno to cieszy się opinią najbardziej kalorycznego drewna opałowego. Przygotowując je do kominka, warto jednak pamiętać, by zrobić to możliwie szybko. Po wyschnięciu porąbanie grabowych pniaków może się okazać… niemożliwe. Nawet najlepsza siekiera będzie się od tego twardego, węźlastego drzewa zwyczajnie odbijać.

Na co zwracać uwagę kupując drewno?

Przede wszystkim na różnicę między 1 m3 (metr sześcienny) a 1 mp (metr przestrzenny) drewna. Metr sześcienny drewna to ilość odpowiadająca „kostce" o wymiarach 1m*1m*1m. Ułożone w stosy i przygotowane do sprzedaży drewno mierzone jest jednak jako metry przestrzenne, ponieważ pomiędzy poszczególnymi wałkami drewna znajdują się szczeliny. Kupując drewno kupujemy metry sześcienne (liczone bez wolnych przestrzeni), dlatego trzeba przeliczyć 1mp na 1 m3. Oczywiście cena za 1 m3 będzie zawsze tą wyższą.

Czy wiesz, że…?

• Drewno pozyskane zimą zawiera znacznie mniej wody, dzięki czemu krócej schnie.

• Jako drewno kominkowe często wybierana jest brzoza lub świerk, ponieważ podczas spalania przyjemnie „trzaska" dodając uroku palącemu się kominkowi. Dzieje się to pod wpływem działania wysokiej temperatury. Zawarta w drewnie woda, żywica i wszelkie olejki eteryczne przechodzą w stan gazowy powodując pękanie struktury drewna i ten charakterystyczny dźwięk trzaskania.

• Rąbanie drewna to nie tylko korzyść z przebywania na świeżym powietrzu ale i doskonały sposób na spalenie nieco kalorii. Rąbiąc drewno możemy spalić nawet 444 kcal w trakcie godziny!

• Wykorzystując drewno jako źródło energii łagodzimy zmiany klimatu oraz promujemy zrównoważony rozwój.

Źródła:

Kalendarz z lasu 2011-2012. Tekst: Witold Ciechanowicz

http://www.instalacjebudowlane.pl/152-33-68-wartosc-energetyczna-drewna-opalowego--tabela.html