Aktualności Aktualności

Dzikie Jadło warsztaty kulinarne w Leśnym Centrum

Warsztaty prosto z lasu już 25 lipca 2021 r.

Lubisz gotować, poznawać nowe smaki, uczyć się nowych technik kulinarnych? To coś dla Ciebie! Już dziś ruszają zapisy na bezpłatne warsztaty kulinarne pn."Otwarty Las Winiarski – Dzikie Jadło”.

Pod czujnym okiem profesjonalnego szefa kuchni, przygotujemy wyśmienite potrawy z produktów pochodzących z lasu. W menu m.in. burgery z jelenia i dzika, curry z sarny, dzika sałata, ziemniaki z ogniska i leśna lemoniada.

Podczas warsztatów opowiemy o właściwościach odżywczych i walorach smakowych dziczyzny i innych naturalnych produktów pochodzących z lasu. Poruszymy tez problematykę odpowiednich sposobów przyrządzania dziczyzny oraz właściwego sposobu jej  przechowywania, a także innych darów lasu.

Mamy tylko 60 miejsc dla dorosłych i 40 dla dzieci!  Decyduje kolejność zgłoszeń! Zapisów dokonujemy wyłącznie drogą mailową, pod adresem: beata.katna@kalisz.lasy.gov.pl

Przed zgłoszeniem należy zapoznać się z regulaminem uczestnictwa w warsztatach.

Aby zgłoszenie było ważne, należy w treści maila wpisać:
„Oświadczam, iż zapoznałem/am się z treścią Regulaminu i akceptuję jego warunki
i zasady” oraz podać imię i nazwisko uczestnika, jego numer telefonu oraz adres e-mail oraz preferowaną grupę.

O zakwalifikowaniu się na warsztaty lub wpisaniu na listę rezerwową, zostaną Państwo powiadomieni zwrotną informacją mailową.

Otwarty Las Winiarski – Dzikie Jadło

Harmonogram godzinowy:

Grupa I Dziki Burger

- 12:00 - Rejestracja uczestników warsztatów kulinarnych „Dzikie Jadło”. Przywitanie uczestników

- 12:15-13:45 Warsztaty Kulinarne 

- 14:00-14:30 Warsztaty „ZERO WASTE” robimy eko torbę na zakupy

- 15:00 - Gra terenowa "CSI Zagadki Nadleśnictwa Kalisz – Co gryzie las". Gra dedykowana dla rodzin z dziećmi.

 

Grupa II Curry z sarny

- 13:30 - Rejestracja uczestników warsztatów kulinarnych „Dzikie Jadło”. Przywitanie uczestników

- 13:40-14:00 Warsztaty „ZERO WASTE” robimy eko torbę na zakupy

- 14:10-15:40 Warsztaty Kulinarne 

- 16:00 - Gra terenowa "CSI Zagadki Nadleśnictwa Kalisz – Co gryzie las". Gra dedykowana dla rodzin z dziećmi.

 

Grupa III Burger z jelenia

- 16:00 – Rejestracja uczestników warsztatów kulinarnych „Dzikie Jadło”. Przywitanie uczestników

- 16:10-16:40 Warsztaty Kulinarne 

- 16:50-17:20 Warsztaty „ZERO WASTE” robimy eko torbę na zakupy

- 17:30 - Gra terenowa "CSI Zagadki Nadleśnictwa Kalisz – Co gryzie las". Gra dedykowana dla rodzin z dziećmi.

 

Poniżej relacja z minionego spotkania  Otwarty Las Winiarski – W lesie na sportowo i Leśne DIY!

 

Sądząc po reakcjach uczestników było rewelacyjnie!
Dzięki Wam, dostaliśmy olbrzymi zastrzyk energii i już szykujemy kolejne wydarzenie z cyklu Otwarty Las Winiarski, która odbędzie się 25 lipca.-zgodnie dodają leśnicy z Nadleśnictwa Kalisz
Czas na liczby! Podczas dwóch wydarzenia nasze Leśne Centrum Edukacji "Las Winiarski" odwiedziło blisko  250 osób żądnych wiedzy i przyrodniczych wrażeń.

Do tej pory udało nam się wspólnie zgłębić tajniki rogainingu czyli biegów na orientację, ciekawostki z życia drzew. Niezabraklo też pracy z drewnem i smakowania przysmaków prosto ze sklepu DOBRE Z LASU.
Każde spotkanie zakończyliśmy razem przy ognisku, wszystko po to by lepiej się poznać, zrozumieć pracę leśników i i potrzeby społeczeństwa.

Wydarzenia odbywają się dzięki wsparciu finansowemu Centrum Informacyjnego Lasow Państwowych w Warszawie.