Aktualności
Smakołyki z przedborowskich lasów
Smakołyki z przedborowskich lasów
Dziczyzna zawiera najmniej tłuszczu, najwięcej białka oraz żelaza w porównaniu z mięsem zwierząt gospodarskich. To pożywienie „zrównoważone”, ponieważ łączy w sobie 3 elementy rozwoju zrównoważonego: środowisko, społeczeństwo i ekonomię.
Wtorkowe przedpołudnie w Nadleśnictwie Przedborów (Leśnictwo Czastary) wypełniły aromaty leśnej kuchni. To właśnie 21 lipca leśnicy wraz ze znanym kucharzem Tomaszem Jakubiakiem podjęli wspólne wyzwanie promocji zdrowej żywności w ramach projektu - pn. "Dobre z Lasu - Smakołyki z przedborowskich lasów". Dobre z Lasu - „Zdrowa żywność z polskich lasów”, to projekt rozwojowy Lasów Państwowych, mający na celu promowanie dziczyzny, miodów oraz płodów runa leśnego pochodzących z polskich lasów.
Dlaczego dziczyzna jest taka zdrowa?
Po pierwsze są to niepowtarzalne walory smakowe, ale także, przeciętny dzik czy jeleń to źródło zdrowej żywności. Zwierzęta dziko żyjące nie przeżywały stresu związanego z hodowlą przemysłową. Nie są karmione paszami zawierającymi hormony, antybiotyki i inne dodatki chemiczne. Dziczyznę charakteryzuje wysoka zawartość witamin z grupy B, retinolu, ryboflawiny, sodu, potasu, wapnia, fosforu i cynku.
Większość osób pytana o najzdrowszy i najbardziej dietetyczny rodzaj mięsa bez wahania wymienia drób. Choć jest w tym wiele prawdy, nie stoi na tym zaszczytnym podium sam. Niemniej wartościowa, lecz zdecydowanie bardziej niedoceniana dziczyzna może bowiem z powodzeniem walczyć o tytuł najzdrowszego rodzaju mięsa. Dlaczego? Mięso zwierząt dzikich jest jednym z najmniej kalorycznych – średnia wartość energetyczna dla dziczyzny różnych gatunków wynosi około 120 kcal na 100 g. Ponadto, prawie 80% z niej pochodzi od pełnowartościowego białka, będącego źródłem ważnych aminokwasów egzogennych.
Co więcej, zawartość tłuszczu jest zaskakująco niska – wynosi zaledwie 3 g na 100 g produktu surowego. Mięso zwierząt łownych jest więc bardziej ukrwione, mniej otłuszczone i posiada bardzo niską zawartość cholesterolu – zaledwie 80 mg w 100 g. Tak korzystny skład może odgrywać istotną rolę w profilaktyce i leczeniu chorób serca.
Walory dziczyzny nie kończą się na niskiej kaloryczności i korzystnym rozkładzie makroskładników. Mięso z tego rodzaju stanowi bowiem bogate źródło ważnych dla człowieka składników mineralnych, przede wszystkim żelaza (na co wskazuje jego intensywnie czerwony kolor), fosforu i wapnia. Ich ilość w dziczyźnie jest większa, niż w innych gatunkach mięs.
Leśne przepisy
Książka Dobre z Lasu, to doskonałe źródło wiedzy i inspiracji na niecodzienny obiad. Zachęcamy do lektury! Niezbędne składniki można zakupić w sklepie stacjonarnym bądź internetowym Dobre z Lasu.
Dziczyznę możesz kupić w punkcie sprzedaży bezpośredniej, znajdującym się w Nadleśnictwie Przedborów